KamadoBBQ BV

 • GEEN VERZENDKOSTEN VANAF € 75,- IN NL/BE
 • LEVENSLANGE GARANTIE OP ALLE KEIJ KAMADO'S
 • VOOR 15.00u BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN | WINKEL IN AMSTELVEEN
 • |
 • |
 • Registreren

Wat is een Dutch Oven?

Een dutch oven is een gietijzeren pan met gietijzeren deksel en RVS hengsel. De kans is groot dat je hem herkent als de braadpan van opa of oma. De dutch oven heeft zich al eeuwen lang bewezen als multifunctioneel keukengerei en is ook nog eens onverwoestbaar.

Doordat de deksel ook is voorzien van pootjes kun je deze omgedraaid gebruiken als skillet. De Dutch Oven heeft in de rand van de pan en in de deksel een kleine inkeping. Als je deze boven elkaar plaatst, kan hier lucht/kookvocht door ontsnappen. Wil je alle sappen liever in de pan houden? Draai de deksel dan iets en dan sluit de pan helemaal af.

In het midden van het hengsel zit een knik, zodat de dutch oven recht aan een ketting blijft hangen en de haak van de ketting niet gaat schuiven. 

 

Van welk materiaal is de dutch oven gemaakt?

De originele dutch oven is gemaakt van gietijzer, een heel harde poreuze vorm van ijzer. Door de samenstelling is gietijzer tot zeer hoge temperaturen te verhitten en de porositeit maakt dat gietijzeren pannen hun warmte heel goed vasthouden. Het voordeel is dat de temperatuur in de pan nauwelijks daalt als je de ingrediënten in de pan legt, waardoor je het direct mooi dichtschroeit en de sappen niet meer uit je vlees/vis/groente kunnen ontsnappen.

Last but not least: Gietijzeren pannen zijn zo sterk, dat je direct een erfstuk in huis haalt; ze gaan generaties lang mee! Het enige waar ze niet zo van houden is de vaatwasser. En laat ze niet vallen, buiten het feit dat ze best zwaar zijn en dus behoorlijke schade aan kunnen richten (pas op je tenen!), zijn ze ook breekbaar doordat het gietijzer zo hard en poreus is.

 

Voor welke warmtebronnen zijn gietijzeren dutch ovens geschikt?

Gietijzeren skillets, grillpannen en dutch ovens kun je gebruiken voor elke warmte bron. Van halogeen tot zo tussen de kolen, gietijzeren pannen kunnen het allemaal. 

Gietijzeren dutch ovens zijn geschikt voor:

 • Gas
 • Halogeen
 • Inductie
 • Keramisch
 • Elektrisch
 • Oven
 • Barbecue
 • Zo tussen de kolen

 

Hoe onderhoud je een gietijzeren dutch oven?

Onze dutch ovens zijn al geseasoned. Om je dutch oven in topconditie te houden, is het belangrijk dat je de pan regelmatig nog een keer te seseasonen.

Seasonen gaat als volgt, maak de Dutch oven goed schoon met water en afwasmiddel. Zet het vervolgens in de oven of op de barbecue (160-200 graden) en verwarm de dutch oven minimaal dertig minuten. Maak de pan en deksel hierna goed schoon met een doek of keukenpapier.

Vet de gietijzeren pan en deksel daarna in met Crisco, geklaarde boter of rijstolie en haal het overtollige vet weg met een doek of keukenpapier. Plaats de dutch oven terug in de oven of op de barbecue en verwarm deze voor een uur. Laat het daarna afkoelen en neem het overtollige vet weer weg. Wanneer de pan en deksel zijn afgekoeld, vet de pan en deksel dan nog 1 keer in. Verwarm nogmaals een uur in de oven of op de barbecue. Nu is de dutch oven weer klaar voor gebruik.

Het enige waar je een gietijzeren dutch oven dus niet blij mee maakt, is de vaatwasser. Een sopje van water met een paar druppels afwasmiddel en de pan is zo weer schoon. Om lang plezier te hebben van de pan is het belangrijk deze goed te seasonen. Al onze dutch ovens zijn overigens al gepreseasoned.

 

Waar komt de naam dutch oven vandaan?

Kookpotten en pannen werden in de late 17de eeuw in Nederland gemaakt van gietijzer. De mal voor dit kookgerei maakten ze van droog zand. De Engelsman Abraham Darby was diep onder de indruk van het gladde oppervlak van de pannen en kwam persoonlijk naar Nederland om te onderzoeken hoe die ‘Dutchies’ dat toch voor elkaar kregen. Snel daarop startte hij in Engeland een vergelijkbaar productie proces op en liet dat patenteren. En daarmee was de dutch oven een feit.

De dutch oven is ook beroemd en berucht als onmisbaar onderdeel van de uitrusting bij de trek naar het westen in de USA. De Pioniers die naar de frontier trokken konden niet zonder. Ten opzichte van de ‘Engelse’ dutch oven, heeft de Amerikaanse variant een platte deksel met opstaande rand en pootjes bovenop de deksel. Op die manier konden ze de dutch oven op nóg meer manieren gebruiken. Niet alleen als pan, maar ook als oven door de dutch oven tussen de kolen te zetten en kolen op de deksel te leggen (die bleven mooi liggen door de opstaande rand). Door de poten op de deksel kon deze ook als skillet worden ingezet. Dus pan, oven én skillet in 1!

Hóe belangrijk de dutch oven was voor de kolonisten en pioniers, blijkt wel uit het feit dat het regelmatig opdook in testamenten. Zo laat bijvoorbeeld de moeder van George Washington (de eerste president van de Verenigde Staten) in haar testament optekenen dat ze haar gietijzeren keukengerei nalaat aan twee kleinkinderen. Met recht een erfstuk dus ;-)

 

Dutch Ovens
  • Sale
  • Dutch Oven - 4.5 QT - preseasoned - 4,25 liter

   Mooie degelijke gietijzeren pan. Ook goed te gebruiken in een kampvuur. De deksel kan als skillet gebuikt worden. Past perfect op de 15" kamado of groter.

   €49,95 €45,00
  • Dutch Oven - 6 QT - pre seasoned - 5,7 liter

   Mooie degelijke gietijzeren pan. Ook goed te gebruiken in een kampvuur. De deksel kan als skillet gebuikt worden. Past perfect op de 18" kamado of groter.

   €59,00
  • Driepoot voor dutch oven en rooster

   Met deze driepoot kun je gemakkelijk je dutch oven boven het vuur hangen

   €49,00
  • Pan coating - Seasoning spray

   De pan coating van Sonneveld bevat naast plantaardige olie ook plantaardige was. Dit is de ideale spray om je gietijzeren goed te seasonen en eenvoudig te onderhouden.

   €14,95

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2023 KamadoBBQ BV - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »