KamadoBBQ BV

  • GEEN VERZENDKOSTEN VANAF € 75,- IN NL/BE
  • LEVENSLANGE GARANTIE OP ALLE KEIJ KAMADO'S
  • VOOR 15.00u BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN | WINKEL IN AMSTELVEEN
  • |
  • |
  • Registreren

Wat is een top vent?

De top vent zit boven op te kamado en hier regel je in combinatie met de bottom vent (onder aan de kamado) de luchttoevoer mee. Hoe meer luchtcirculatie in je kamado, hoe hoger de temperatuur. Door de topvent en bottom vent meer open te zetten stijgt de temperatuur in de kamado. Doe je de top en bottom vent meer dicht, dan daalt de temperatuur.

 

wat is het verschil tussen de full open top vent en de gewone top vent?

De full open top vent kun je helemaal wegdraaien van de schoorsteen, zodat een nog grotere luchttoevoer ontstaat. Dit is handig als je de temperatuur in je kamado heel snel naar grote hoogte wil kunnen jagen. 

De gewone topvent kun je zo draaien dat alle gaten van de margrietschijf (schijf boven op de top vent, met gaten in de vorm van bloemblaadjes) open staan. Voor gewoon gebruik van de kamado geeft dat meer dan genoeg lucht toevoer om de temperatuur snel omhoog te krijgen. 

 

Onderhoud van een top vent

Als je een de kamado veel gebruikt, merk je dat de topvent steeds beter sluit, door het vet dat van je gerechten op de top vent slaat. Mocht de top vent te veel aanslag hebben, dan draait de margrietschijf niet meer zo makkelijk. 

Schroef de top vent los, reinig hem in een sopje, weer terugplaatsen op de kamado en je bent weer good to go. 

Heb je een gietijzeren top vent? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te seasonen. 

 

Seasonen van de gietijzeren top vent

Voordat je de gietijzeren top vent op je kamado monteert, moet deze worden geseasoned.

Seasonen gaat als volgt, maak de top vent goed schoon met water en afwasmiddel. Zet het vervolgens in de oven of op de barbecue (160-200 graden) en verwarm de top vent minimaal dertig minuten. Maak de top vent hierna goed schoon met een doek of keukenpapier.

Vet de gietijzeren top vent daarna in met Crisco, geklaarde boter of rijstolie en haal het overtollige vet weg met een doek of keukenpapier. Plaats de top vent terug in de oven of op de barbecue en verwarm deze voor een uur. Laat het daarna afkoelen en neem het overtollige vet weer weg. Wanneer de top vent is afgekoeld, nog één keer invetten. Verwarm nogmaals een uur in de oven of op de barbecue. Nu is de top vent klaar voor gebruik en kan hij op je kamado worden gemonteerd. 

Top Vents

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 KamadoBBQ BV - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce