https://www.kamadobbq.nl/blogs/kamadobbq/waar-moet-ik-op-letten-bij-aanschaf-van-een-kamado/

  • GEEN VERZENDKOSTEN VANAF € 75,- IN NL/BE
  • LEVENSLANGE GARANTIE OP ALLE KEIJ KAMADO'S
  • VOOR 15.00u BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN | WINKEL IN AMSTELVEEN
  • |
  • |
  • Registreren

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een kamado?

  • Geplaatst op
  • Door Abbey Morsink-Gieske
  • 0
Waar moet ik op letten bij aanschaf van een kamado?

Een kamado is een grote uitgave, dus het is logisch en verstandig dat je eerst onderzoek doet voordat je de kamado aanschaft. In deze blog loodsen we je langs de belangrijkste punten waar je op moet letten.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een kamado?

Je overweegt om een kamado aan te schaffen?! Dat is op zich al reden voor een feestje. En geloof me, er zullen er nog heel veel volgen zodra de kamado in de tuin of op het balkon staat.

Een kamado is een grote uitgave, dus het is logisch en verstandig dat je eerst onderzoek doet voordat je de kamado aanschaft. Het is in elk geval handig om te bepalen met hoeveel personen je meestal bent en uiteraard wat je budget is.

 

Welke maat kamado heb ik nodig?

Welke maat je nodig hebt, hangt sterk af van het aantal mensen voor wie je gaat BBQ-en. Houdt er wel rekening mee dat als je familie/kennissen/buren er lucht van krijgen dat je een kamado hebt, het ineens rond etenstijd een stuk drukker kan zijn dan je normaal gewend bent.

De heel kleine tafelmodellen (12 inch – 14 inch), zijn leuk om mee te nemen op vakantie of om te kijken of de kamado iets voor je is. Hier heb je net genoeg ruimte op om het vlees/vis/vega component van je maaltijd op te bereiden. Door de beperkte omvang verliezen deze kamado’s ook relatief veel warmte als je ze even open doet. De grotere kamado’s hebben meer massa die warmte opneemt en dippen daardoor ook minder in temperatuur als je de kamado even open doet. 

De compact (15 inch) kamado kan qua afmetingen ook nog makkelijk mee in de kofferbak of de caravan. Hij is te tillen, zeker met twee personen is hij goed te verplaatsen. Een compact is het grootste tafelmodel dat er is onder de kamado’s. De kamado is groot genoeg om zijn warmte goed vast te houden en is daardoor ook heel erg geschikt om in de winter te gebruiken en heeft minder last van temperatuurschommelingen bij openen. Het kookoppervlakte heeft ruimte voor een mooi stuk vlees/vis/vega met daarnaast nog wat ruimte voor side dishes. Voor 4 personen kun je met dit voormaat prima uit de voeten. Blijven er toch wat meer mensen plakken rond etenstijd, dan kun je er ook een groot stuk vlees op kwijt en kun je je toevlucht zoeken in salade of rauwkost als side dishes en de aardappels gooi je gewoon caveman style tussen de kolen.

De large kamado (21 inch) biedt ruimte voor uitgebreide diners van vier tot zes personen. Je hebt dan van voor- tot nagerecht meer dan voldoende ruimte. Het enige waar je rekening mee moet houden dat je de gerechten opbouwend in temperatuur maakt. Voor grotere gezelschappen kun je met een large ook uit de voeten als je niet het hele diner van de kamado wil toveren. De XL (23 inch) is fijn voor gezelschappen van zes tot tien personen. Voor grotere gezelschappen is de XXL (25 inch) de perfecte keuze.

 

Is een duurdere kamado per definitie ook een betere kamado?

Dat is zeker niet het geval. Een Large kamado van €2.400,- hoeft echt niet beter te zijn dan een Large kamado van rond de € 1.000,- . Echter ook voor kamado’s geldt: als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook gewoon zo en loop je het risico dat je na een jaar toe bent aan een nieuwe kamado (want dat gaat gebeuren, als je eenmaal een kamado hebt, wil je noooit meer zonder). Dat kan natuurlijk ook een bewuste keuze zijn, om voor een klein bedrag uit te proberen of een kamado iets voor je is.  Het is vooral belangrijk om goed naar de kwaliteit van de kamado en de leverancier te kijken. Van welke materialen is de kamado gemaakt, hoe is de afwerking? Bestaat de leverancier al langer? Kun je makkelijk contact met ze opnemen? Kun je achterhalen hoe de service wordt ervaren? De punten waar je op moet letten, naast maat en budget hebben we voor je op een rijtje gezet.

 

Waar moet het keramiek van een kamado aan voldoen?

De basis van de kamado is een goede klei, versterkt met cordieriet. Cordieriet maakt het keramiek harder en beter bestand tegen hitte en temperatuurswisselingen. Dat is zeker van belang als je ook in de winter vaak gaat BBQ-en (en geloof me, dat ga je doen). De kwaliteit van het keramiek kun je testen door aan de binnenkant van de kamado met je hand over het keramiek te wrijven. Dit moet glad aanvoelen zonder oneffenheden. Hoe gladder en fijner het keramiek, hoe minder kans op scheuring door ongelijkmatige verhitting of luchtbelletjes in het keramiek. Onder de streep blijft het moeilijk om echt te bepalen of de keramiek van een kamado van hoge kwaliteit is. Een goede indicatie en ook direct een goed vangnet is de garantie die de leverancier geeft. Alleen leveranciers die zelf ook echt overtuigd zijn van de kwaliteit van hun kamado zullen bijvoorbeeld levenslange garantie op de dome, de vuurschaal en de vuurring geven.

Op vuurschalen en vuurringen is de garantie over het algemeen korter, al bieden echt goede merken hier ook levenslange garantie op. Deze worden intensief gebruikt en staan in direct contact met de kolen, waardoor ze meer te lijden hebben. Deze zijn overigens wel makkelijk te vervangen tegen goede prijzen mocht je je platesetter of divide and conquer een keer te hard op de vuurring laten vallen (gebeurt de beste wel eens en valt dan over het algemeen net weer niet onder de garantie ;-)).

In het verlengde van de aandachtspunten voor het keramiek krijgen we vaak de vraag: “zo’n kamado uit China, is dat dan wel verstandig?” Yep zeggen wij volmondig! Ten eerste is er nergens op de wereld een land dat zich zo heeft gespecialiseerd in keramiek als China. Van porselein tot kamado’s, ze zijn gewoon in keramiek! Bovendien maakt het de cirkel ook wel weer mooi rond. De allereerste voorloper van de kamado komt tenslotte ook uit China (waarna de Japanners het systeem verder hebben ontwikkeld). Ook hier heb je natuurlijk wel verschil in de kwaliteit van de kamado’s. De grondstoffen, het productieproces en de kwaliteitscontrole zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van de kamado.

 

Is het belangrijk dat de kamado geglazuurd is?

Het glazuur is heel belangrijk voor de levensduur van de kamado Het houdt water en vuil buiten en beschermt daarmee het keramiek van de kamado. Let dus goed op dat de kamado geglazuurd is.

Elke geglazuurde kamado heeft kleine haarscheurtjes in het glazuur. Dit heet craquelé. Het ontstaat door de werking van het keramiek ten opzichte van het glazuur tijdens het verhitten. Door dat web van kleine scheurtjes kan de kamado het vocht kwijt dat vrijkomt bij het opstoken van de kamado. Het is dus eigenlijk nog heel functioneel ook.

 

Wat voor soort vilt is het best voor een kamado?

Vilt heb je in verschilde soorten. Gewoon vilt en glasvezelvilt zijn de bekendste soorten. Gewoon vilt gaat bij gemiddeld gebruik 2 jaar mee. Het slijt af en wordt ook smoezelig door alles dat op het vilt valt en erin trekt. Even lekker oppoetsen gaat moeizaam door de fluwelige structuur. Bij de betere merken zie je tegenwoordig steeds vaker glasvezel als afdichting. Het voordeel hiervan is dat het langer meegaat , en makkelijker schoon is te maken, doordat het niets opneemt. Doekje erover en je glasvezelvilt is weer helemaal schoon.

 

Waar moet je op letten bij het beslag van een kamado?

De metalen onderdelen van de kamado moeten uiteraard ook goed bestand zijn tegen het Hollandse klimaat. Gietijzeren topvents zijn heel erg mooi, maar moeten wel regelmatig geseasoned worden om ze ook mooi te houden en te zorgen dat ze niet gaan roesten. De onderdelen van RVS kunnen vliegroest krijgen. Dit is een laagje roest dat zich op het RVS bevindt. Vliegroest zijn kleine roestdeeltjes die door het RVS worden aangetrokken. Het is dus niet het RVS zelf dat roest. Wel is het belangrijk dit regelmatig te verwijderen, omdat het uiteindelijk wel het RVS kan aantasten. Gepoedercoat staal heeft een dikke beschermlaag die de onderdelen tegen invloeden van buitenaf beschermd. Ook trekt het geen roestdeeltjes aan. Daardoor is het heel goed geschikt voor ons klimaat. Let op, daar waar gepoedercoat staal in aanraking komt met RVS (de schroeven en bouten), kan ook vliegroest ontstaan door het RVS. Ook daar is het belangrijk om het vliegroest regelmatig te verwijderen om aantasting van de schroeven en bouten en uiteindelijk ook het gepoedercoat staal te voorkomen.

 

Wat voor soort zijtafels en handvatten kun je het best nemen bij je kamado?

Tafels en handvatten worden in verschillende materialen gemaakt, variërend van (hard)hout en bamboe tot HDPE. Het is een open deur, maar zachte houtsoorten zijn het meest kwetsbaar. Ze butsen snel, waardoor de beschermlaag beschadigt en water in het hout kan trekken. Bij hardhout en bamboe is dit minder snel aan de orde. Eigenlijk vergen alle soorten hout en bamboe onderhoud. Bij zachthout is dat echt van belang om schimmel, het weer en rot buiten de deur te houden. Hardhout en Bamboe vergrijzen op den duur als je het minder fanatiek onderhoudt. HDPE is een heel goed alternatief voor hout en bamboe. Het is een kunststof die makkelijk is schoon te maken en ongevoelig is voor schimmel of het weer. Daardoor is het ook heel geschikt voor kamado’s die heel intensief worden gebruikt, bijvoorbeeld bij slagers voor de deur of bij cateringen. Daarnaast geeft de zwarte kleur de kamado een stoere uitstraling.

 

Wat voor soort zijtafels en handvatten kun je het best nemen bij je kamado?

Tafels en handvatten worden in verschillende materialen gemaakt, variërend van (hard)hout en bamboe tot HDPE. Het is een open deur, maar zachte houtsoorten zijn het meest kwetsbaar. Ze butsen snel, waardoor de beschermlaag beschadigt en water in het hout kan trekken. Bij hardhout en bamboe is dit minder snel aan de orde. Eigenlijk vergen alle soorten hout en bamboe onderhoud. Bij zachthout is dat echt van belang om schimmel, het weer en rot buiten de deur te houden. Hardhout en Bamboe vergrijzen op den duur als je het minder fanatiek onderhoudt. HDPE is een heel goed alternatief voor hout en bamboe. Het is een kunststof die makkelijk is schoon te maken en ongevoelig is voor schimmel of het weer. Daardoor is het ook heel geschikt voor kamado’s die heel intensief worden gebruikt, bijvoorbeeld bij slagers voor de deur of bij cateringen. Daarnaast geeft de zwarte kleur de kamado een stoere uitstraling.

 

Wat is het probleem met afwijkende maten kamado’s?

Tegenwoordig zie je steeds meer afwijkende maten kamado’s op de markt verschijnen. Bijvoorbeeld de 16 inch, 18 inch, 20 inch, 22 inch, 24 inch en 27 inch. Op zich zijn dit prima barbecues waar je ook heerlijke gerechten vanaf kunt toveren, maar houdt er wel rekening mee dat het een stuk lastiger is om passende accessoires te vinden. Dat geldt ook voor de kamado’s van de discounters en groothandels. Die voeren dan wel gangbare maten, maar dan wijkt het binnenwerk (vuurschaal en vuurring) af qua maatvoering of heeft de kamado een enorm breed onderstel, waardoor accessoires en beschermhoezen net niet lekker passen.  

De gangbare maten kamado’s zijn 15 inch, 21 inch, 23 inch en 25 inch. Voor de 18 inch zijn inmiddels ook steeds meer accessoires voor te verkrijgen.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!


KamadoBBQ
FUELING GREAT MEMORIES

Mail: [email protected]
Tel/whats app: 085-0250100

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 KamadoBBQ BV - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce