https://www.kamadobbq.nl/blogs/kamadobbq/wat-is-een-kamado/

  • GEEN VERZENDKOSTEN VANAF € 75,- IN NL/BE
  • LEVENSLANGE GARANTIE OP ALLE KEIJ KAMADO'S
  • VOOR 15.00u BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN | WINKEL IN AMSTELVEEN
  • |
  • |
  • Registreren

Wat is een kamado?

  • Geplaatst op
  • Door Abbey Morsink-Gieske
  • 0
Wat is een kamado?

Twijfel je of je BBQ een kamado is? Je bent zeker niet de enige, vandaar deze blog om deze twijfel voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen

Heb ik een Kamado BBQ?

 “Goedemiddag met Johan”, ik zie op jullie site heel veel accessoires en weet niet precies welke maat ik nodig heb voor mijn barbecue”. “Geen probleem, welke kamado heb je? Dan denk ik even met je mee”. “Nou”, zegt Johan, “ik heb geen echte kamado hoor!” “Kun je beschrijven hoe je barbecue eruit ziet?” “Het is zo’n ei van steen, met een onderstel op wieltjes” “Oh”, zeg ik, “dan heb ik goed nieuws voor je, je hebt wel een kamado!”

Afgelopen week had ik Johan aan de telefoon. Een leuke gezellige man, gek op eten en gezelligheid, dus daar hebben we duidelijke raakvlakken. ☺

Wat natuurlijk ook leuk is, dat ik de boodschapper ben van het goede nieuws: hij is de trotse bezitter van een kamado! De verwarring wat nu precies een kamado is, komen we zo vaak tegen, dat ik er nu maar eens voor ben gaan zitten om die verwarring voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen. 

 

Hoe is de kamado ontstaan?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een kamado? De geschiedenis van de kamado gaat way back en begint in China. Daar werd lang voor het ontstaan van de kamado, rijst gestoomd in een keramieken pot. In de eerste eeuw na Chr. stuitten de Japanners op deze kookwijze en nemen het concept mee naar Japan. Daar verdwijnt de keramische pot - die in China nog boven de grond op vuur stond - onder de grond met een schoorsteen voor de rook: de vroegst bekende vorm van de kamado is een feit! Het concept van de kamado is na de tweede wereld oorlog door Amerikaanse soldaten mee naar het westen genomen, waar het langzaam voet aan de grond heeft gekregen. Inmiddels heeft de kamado zijn plek helemaal veroverd in BBQ land en zijn er verschillende merken en merkloze kamado’s op de markt.

 

Wat is een kamado BBQ?

De Kamado BBQ  van tegenwoordig is een keramische BBQ (een enkele uitzondering daargelaten van metaal). De Kamado barbecue heeft op de deksel een boven luchtinlaat, de top vent en aan de onderzijde een schuifrooster als onder luchtinlaat. Deze twee roosters zorgen samen voor een perfecte temperatuurbeheersing in de Kamado.

Het binnenwerk van een Kamado BBQ bestaat uit een keramische vuurschaal en vuurring. Onderin de vuurschaal ligt een rooster dat de kolen van de as scheidt, ook wel het kolenrooster of het asrooster genoemd. Door de dikke wand van (cordieriet) keramiek, houdt een Kamado heel goed warmte vast. De ei-vorm van de Kamado zorgt voor een stabiele luchtcirculatie, zodat deze BBQ ook geweldig is voor slow cooking.

Vuurschaal                             

 

De voordelen van een Kamado BBQ 

De industrieel vervaardigde keramiek (met cordieriet) van een Kamado barbecue is op extreem hoge temperatuur (1150-1300 graden Celcius) gebakken en maakt de barbecue zeer slijtvast. De keramische dome met perfect sluitende deksel zorgen voor een zeer efficiënte barbecue. Hierdoor kun je searen, grillen en roken met een minimale hoeveelheid houtskool. Slow cook sessies van 12 uur of meer, zijn daardoor voor een KamadoBBQ geen enkel probleem.

De perfecte afsluiting zorgt er bovendien voor dat het vocht uit vlees, vis en groente goed behouden blijft en dat de gerechten heerlijk sappig blijven. De boven en onder luchtinlaat maken het mogelijk de temperatuur in de bbq uiterst nauwkeurig te regelen. De temperatuur is eenvoudig te regelen van ca. 100°C tot boven de 350°C. De dikke keramische wand van de Kamado houdt goed de warmte vast. Hierdoor kun je het hele jaar door searen, roken, grillen en chillen! Winterse temperaturen zijn voor een Keramische BBQ geen enkel probleem!

 

Nog even voor de zekerheid voor alle bescheiden kamadobezitters onder ons:

Kamado is de naam van de soort barbecue. In de markt zijn heel veel producenten en merken, zoals bijvoorbeeld Big Green Egg, Kamado Joe, Keij Kamado, Bastard, Grizzly Grills, Grill Bill en Grill Guru. Daarnaast kun je ook een merkloze kamado kopen bij onder meer discounters en tuincentra. Het belangrijkste is: heeft het de vorm van een ei en is hij van keramiek: dan is het ongeacht het merk of de herkomst een kamado!

 

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een kamado?

Dat is de beste vraag die je jezelf kunt stellen. Daar gaat ons blog de volgende keer over. Hij is al in de maak!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 KamadoBBQ BV - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce